How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss Ayurveda Treatment For Diabetes

You are searching about How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss, today we will share with you article about How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss is useful to you.

Ayurveda Treatment For Diabetes

Diabetes adalah penyakit kronik yang tersebar luas di mana 80-90% adalah Diabetes mellitus Jenis 2. Sel Beta Kelenjar Pankreas bertanggungjawab untuk Insulin yang penting untuk penggunaan karbohidrat yang betul. Jika insulin tiada, karbohidrat tidak digunakan dan ini muncul dalam darah dalam bentuk Glukosa. Masalah utama diabetes adalah sangat sukar untuk didiagnosis pada peringkat awal. Gejala utama adalah: pembentukan air kencing yang berlebihan & kerap membuang air kecil, tapak tangan dan tapak kaki terbakar, rasa lapar yang berlebihan, rasa dahaga yang berlebihan, rasa manis di mulut, penurunan berat badan, penglihatan kabur, luka yang mengambil masa untuk sembuh, Jangkitan kulit, keletihan melampau yang tidak dapat dijelaskan dsb. Diabetes yang tidak terurus dengan baik boleh menyebabkan serangan Jantung, Strok, Buta, Kerosakan Saraf, Mati pucuk dsb.

Ubat, suntikan insulin dan semua Ubat lain yang tersedia untuk diabetes hanya boleh mengawal paras gula dalam aliran darah dan mungkin tidak berkesan sepanjang masa. Dan juga ia harus dimakan sepanjang hayat anda.

Menurut Ayurveda, diabetes bukan hanya kekurangan insulin. Punca yang paling mungkin adalah penyelenggaraan yang lemah pada badan anda yang boleh diperbaiki melalui rawatan Panchakarma seperti pembersihan hebal untuk hati, pankreas, limpa, kolon dan saluran penghadaman dan urutan herba, pengubahsuaian diet dan senaman, Yoga dan senaman pernafasan.

Kaedah Rawatan untuk Diabetes

Selepas diagnosis, doktor menetapkan untuk merawat pesakit dengan cara yang sangat sistematik. Ini termasuk satu set rawatan Panchakarma yang sesuai dan terapi Rasayana.

Rawatan Panchakarma bertujuan untuk membuang toksin, Ia diklasifikasikan sebagai fasa pra-pemurnian, penulenan utama dan selepas penulenan dan termasuk pelbagai jenis terapi seperti urutan minyak, urutan cecair yang ditapai, enema perubatan, kaedah pembersihan herba.

Terapi Rasayana bertujuan untuk menyuburkan badan, mengembalikan dosha kepada keseimbangan dan menjana semula badan. Ini terdiri daripada peraturan diet, rejimen harian, pengambilan ubat oral dan tonik ayurveda, yoga dan kehidupan tanpa tekanan. Selepas rawatan doktor ayurveda akan menasihati anda bagaimana untuk menjalani kehidupan yang sihat. Manfaat dan hasil rawatan hanya ditunjukkan selepas Rawatan Rasyana tamat dan nasihat doktor dipatuhi dengan ketat. Hasilnya akan nyata secara normal selepas 3 hingga 4 minggu kerana badan mengambil masa untuk menjana semula dirinya.

Panchakarma untuk Diabetes

Terapi pra-pemurnian adalah yang pertama digunakan untuk melonggarkan toksin, membuka saluran peredaran dan menyediakan badan untuk membuang bahan buangan ini. Kaedah ini sangat melegakan badan dan minda. Terapi pra-pemurnian yang biasa diterima pakai untuk Diabetes ialah Snehapanam, thalapothichil dan thakradhara.

Snehapanam: Minyak sapi berubat, dimakan semasa perut kosong, untuk nilai terapeutik tangan pertamanya, dipanggil Snehapanam. Rawatan itu melibatkan penyingkiran toksin dan bahan buangan teras keras dari badan. Snehapanam adalah salah satu kaedah persediaan yang sangat baik sebelum Panchakarma utama. Minyak sapi melincirkan semua saluran badan, termasuk limfa, dan memaksa keluar toksin daripada mereka, ke dalam saluran pencernaan. Ia juga menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan mental. Akibatnya, imuniti badan meningkat, kesan penyakit berkurangan dan penyakit berulang yang kerap dicegah. Ia juga meningkatkan tahap selera makan seseorang dan mempercepatkan pergerakan peristaltik usus.

Minyak sapi berubat disediakan dengan memproses pes herba, jus herba, susu, minyak sapi dll. Pes dan jus herba dipilih, berdasarkan penyakit yang dirawat, daripada herba seperti amaltas, Sarsaparilla, Jaman, Pokok Kino India, guggul, halia, neem, bawang, chopchini, tribhala, kacang malabar, bendera manis, mustard dan lain-lain. Chopchini herba mempunyai ciri anti-radang dan antibiotik yang kuat dan memberikan kesan steroid. Snehapanam, dilakukan sekali sehari dalam perut kosong, biasanya diteruskan selama 3 hingga 7 hari. Tempoh dan jenis minyak sapi yang tepat untuk digunakan ditentukan oleh doktor yang merawat anda.

Thalapothichil, Dalam Thalapothichil, kulit kepala seseorang disapu sepenuhnya dengan pes ubat bernilai tinggi. Ini membolehkan ubat-ubatan meresap lebih cepat ke dalam sel-sel otak. Ciri-ciri penyembuhan herba juga menenangkan sistem saraf dan meremajakan orang itu. Untuk memulakan rawatan, orang itu duduk di atas kerusi, santai. Herba ubatan terpilih, dikisar dengan teliti dan dijadikan pes halus, kemudian disapu tebal pada kulit kepalanya. Kepala kemudian ditutup dengan daun, biasanya daun pisang, untuk membentuk topeng yang sempurna. Ini dilakukan untuk membolehkan ubat-ubatan kekal dan berfungsi dengan baik. Topeng kekal di kepala seseorang selama hampir 40 hingga 50 minit memberikan kelonggaran yang indah kepada minda. Kesan ubat-ubatan menenangkan saraf, melegakan ketegangan mental, meningkatkan daya ingatan seseorang dan memperbaiki corak tidurnya. Herba dan buah-buahan seperti gooseberry, inai, asparagus, moringa, guggul, teratai, biji, cendana, ubi rumput kacang dll digunakan dalam rawatan. Mereka terlebih dahulu dilembapkan dalam susu mentega sebelum dikisar kepada bentuk pes. Pes yang diperolehi itu menjadi campuran yang kaya dengan pelbagai agen penyejuk.

Thakradhara Thakradhara bermaksud mencurah susu mentega yang kaya dengan ubat pada dahi seseorang. Rawatan itu mendorong kesejukan otak, merehatkan minda, mengurangkan tekanan mental dan meningkatkan daya ingatan. Thakradhara adalah rawatan yang baik untuk diabetes. Thakradhara bermula dengan urutan minyak badan yang lembut dan penuh untuk melonggarkan saraf dan otot. Selepas ini, buttermilk ubat dituangkan ke atas dahi orang itu tanpa henti selama hampir sejam. Tuangkan susu mentega yang berterusan, terus ke atas kepala, memberikan kelonggaran yang indah kepada minda dan jiwa. Rawatan yang berpanjangan selama 2-3 minggu bukan sahaja menghilangkan diabetes tetapi juga memulihkan jumlah status mental seseorang. Ejen penyejukan dan terapeutik yang sangat baik digunakan dalam rawatan ini. Susu mentega dibuat dengan merebus susu dengan pelbagai herba. Ia kemudian disejukkan, ditapai dan dikeluarkan krim. Baki buttermilk adalah medium yang digunakan untuk Thakradhara. Pelbagai herba yang digunakan ialah gooseberry, tumbuhan sida, neem, kulit ficus, ubi rumput kacang, kayu cendana, teratai, dll. Gooseberry dan teratai adalah agen penyejuk yang sangat baik.

Terapi penulenan utama untuk Diabetes

Ini adalah fasa penyingkiran toksin yang dilonggarkan pada peringkat rawatan pra-pemurnian. Terapi ini adalah kaedah yang sangat berpotensi dan biasanya diawasi oleh doktor. Tiga rawatan Panchakarma yang biasa digunakan untuk Diabetes ialah Vamanam, Virechanam dan Vasti .

Muntah yang disebabkan oleh Vamanam, menggunakan ubat herba dipanggil Vamanam. Rawatan ini berkesan untuk diabetes. Ia adalah salah satu rawatan Panchakarma yang terkenal. Melalui vamanam, toksin dan asid bahagian atas badan dihapuskan sepenuhnya. Apabila saluran dibebaskan daripada toksin berbahaya, tisu badan akan dicas semula. Daya ingatan seseorang juga meningkat, organ deria menjadi lebih jelas dan api pencernaannya meningkat. Secara keseluruhan, orang itu mendapat perasaan bertenaga semula. Vamanam, selain merawat pelbagai penyakit, juga meremajakan badan dan minda seseorang. Kaedah ini melonggarkan kekotoran saluran badan dan menyediakan badan untuk rawatan utama. Orang itu disuruh minum susu manis perut kenyang, diikuti dengan satu dos air rebusan ubat. Dalam 2 atau 3 minit dia muntah, membuang semua asid berlebihan, dan bahan toksik dalam badan. Air rebusan ubat yang digunakan diperbuat daripada Lada hitam, akar pembunuh kumbang, Tamarind dan Liquorice. Garam dan madu juga ditambah kepadanya apabila dimakan.

Virechanam ialah pengambilan ubat oral yang membawa kepada penyingkiran toksin melalui laluan dubur. Ia menghilangkan toksin hempedu yang berlebihan dari zon tengah badan. Virechanam merupakan salah satu rawatan Panchakarma. Apabila saluran penghadaman bersih dan bebas toksik, ia memberi manfaat kepada keseluruhan sistem badan. Akibatnya, selera makan seseorang bertambah, kekuatan badan bertambah dan orang itu menjadi aktif dan cergas. Oleh itu virechanam juga berfungsi sebagai prosedur peremajaan yang sangat baik. Serbuk herba, minyak kastor berubat, atau pes herba biasanya digunakan sebagai ubat pencahar. Avipathychoornam ialah serbuk herba yang biasanya digunakan untuk rawatan. Ia adalah campuran herba seperti turpith, buah embellia, halia kering, teratai, buah pelaga, lada panjang, konch, bendera manis, kayu manis, dll. Rawatan biasanya bermula pada awal pagi. Orang itu mengambil ubat herba yang sesuai semasa perut kosong. Ubat ini melakukan pembersihan yang baik pada keseluruhan sistem pencernaan. Dan dalam masa 1 hingga 2 jam dia mengosongkan ususnya, membuang bersamanya, semua toksin yang terkumpul. Dos ubat-ubatan, corak pemakanan dsb. hendaklah dipatuhi dengan ketat mengikut saranan doktor. Virechanam, menggunakan ubat kuat, kebanyakannya dilakukan hanya sekali dalam sebulan di bawah pengawasan doktor.

Vasthi ialah terapi enema dan dianggap sebagai rawatan panchakarma pembersihan kolon ace. Dalam bentuk rawatan ini, ubat-ubatan khas diperkenalkan melalui laluan dubur untuk pemindahan toksin terkumpul dan sisa metabolik. Ia membasuh semua toksin dalam sistem metabolik melalui saluran penghadaman. Ia sangat disyorkan dalam rawatan diabetes. Sebagai terapi kesihatan meremajakan yang berkesan, vasthi memberikan imuniti yang tinggi dan panjang umur, mengurangkan degenerasi tisu, dan menghalang penuaan. Biji Dill, bael, madu, garam batu, pes herba, minyak dan rebusan adalah bahan utama yang digunakan dalam vasthi.

Terapi Rasayana untuk Diabetes

Ini adalah terapi berkhasiat badan untuk meremajakan badan dan minda selepas rawatan Panchakarma. Mereka mengekalkan enzim dalam sel tisu dalam keadaan berfungsi normal, memulihkan dan mengimbangi fungsi badan dan mengekalkan keseluruhan kesihatan dan kesejahteraan individu untuk tempoh yang lebih lama selepas kursus Panchakarma. Rasayana termasuk ubat oral dan peraturan diet.

Ubat oral untuk Diabetes

Ubat oral yang digunakan untuk merawat kencing manis adalah ekstrak herba perubatan tulen, daun, rempah ratus dan lain-lain. Ini disediakan khusus untuk memulihkan keseimbangan yang hilang dan untuk menyediakan input yang diperlukan untuk menyembuhkan Diabetes. Kashayam dan Arishtam – rebusan dan penapaian herbaLehyams – formulasi separuh pepejal biasanya ditetapkan. Beberapa herba dan rempah ratus yang digunakan dalam penyediaan kashayam dan lehyam untuk merawat Diabetes termasuk neem, daun gurmar, karela dan vinca rose dll.

Peraturan diet untuk Diabetes

Peraturan diet akan dicadangkan untuk pesakit yang menghidap Diabetes semasa dan selepas rawatan. Mereka harus mengelakkan gula dalam apa jua bentuk. Selain daripada pengambilan beras, pisang, kentang, dan buah-buahan manis ini juga harus dielakkan. Mereka bagaimanapun boleh mengambil diet rendah kalori, rendah lemak dan beralkali. Biji peria, dan fenugreek, Sayur-sayuran seperti peria, timun, bawang merah, bawang putih, Buah-buahan seperti gooseberry India dan buah anggur, Bijirin seperti gram Bengal dan gram hitam, Produk tenusu seperti keju kotej buatan sendiri, dadih, mentega susu dll semua boleh dimakan. Selain itu, pengambilan sayur-sayuran mentah sentiasa dinasihatkan. Anda boleh mengetahui jenis prakruthi anda dan memutuskan diet untuk diri sendiri

Yoga dan Gaya Hidup untuk Diabetes

Yoga dan meditasi sentiasa bermanfaat dan sentiasa memainkan peranan penting dalam menyembuhkan setiap jenis penyakit. Senaman yoga yang dilakukan setiap hari menambah dan mengimbangi semula sistem fizikal dan emosi yang berkurangan oleh tekanan harian yang begitu berat dalam hidup kita. Yoga memungkinkan untuk berehat di atas asas keyakinan dan kekuatan yang kuat dalam diri sendiri. Postur yoga ringan, meditasi dan senaman pernafasan adalah dinasihatkan. Senaman yoga seperti Bhujang Asana, (pose ular tedung), Shalabah Asana (pose belalang) dan Dhanur Asana (pose bow) sangat berfaedah.

Gaya Hidup untuk Diabetes Pesakit yang menghidap Diabetes dinasihatkan untuk berehat sekurang-kurangnya satu atau dua minggu selepas pengalaman Panchakarma. Pada masa ini badan lemah selepas proses pembersihan dan memerlukan masa untuk kembali normal. Pesakit kencing manis dinasihatkan untuk mengelakkan tidur pada waktu siang. Harus diingat bahawa mereka harus mengelakkan semua jenis kecederaan kerana sebarang kecederaan, terutamanya kaki mungkin mengambil masa yang lama untuk sembuh. Penjagaan yang betul mesti diberikan kepada pemeliharaan mata kerana penyakit pada peringkat lanjut boleh menyebabkan masalah besar untuk mata. Senaman seperti berbasikal, berenang dan berjoging adalah disyorkan.

Video about How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss

You can see more content about How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss on our youtube channel: Click Here

Question about How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss

If you have any questions about How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss was compiled by me and my team from many sources. If you find the article How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss

Rate: 4-5 stars
Ratings: 9090
Views: 16608853

Search keywords How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss

How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss
way How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss
tutorial How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss
How Much Ghee Should Be Consumed Daily For Weight Loss free
#Ayurveda #Treatment #Diabetes

Source: https://ezinearticles.com/?Ayurveda-Treatment-For-Diabetes&id=1581668

Related Posts

default-image-feature

What To Feed A Toddler Who Needs To Gain Weight Height Weight Chart – Growth of 8 to 12 Months

You are searching about What To Feed A Toddler Who Needs To Gain Weight, today we will share with you article about What To Feed A Toddler…

default-image-feature

Meal Prep For Weight Loss On A Budget Calories Count Low Meat Diet Key to Weight Loss, Fat Reduction

You are searching about Meal Prep For Weight Loss On A Budget Calories Count, today we will share with you article about Meal Prep For Weight Loss…

default-image-feature

Meal Plans For Weight Loss Including Meal Shakes And Vitamins General Information About Food Supplements

You are searching about Meal Plans For Weight Loss Including Meal Shakes And Vitamins, today we will share with you article about Meal Plans For Weight Loss…

default-image-feature

What To Feed A Horse To Make It Gain Weight Three True Strange Short Stories Concerning a Sentencing, a Plea Deal and, an Execution

You are searching about What To Feed A Horse To Make It Gain Weight, today we will share with you article about What To Feed A Horse…

default-image-feature

How Much Acetyl L Carnitine To Take For Weight Loss Enhancing Penis Sensitivity – The Secret Power of Acetyl L Carnitine

You are searching about How Much Acetyl L Carnitine To Take For Weight Loss, today we will share with you article about How Much Acetyl L Carnitine…

default-image-feature

What To Feed A Cow To Make Them Gain Weight Weight Loss Help – Eat These Fats to Lose Those Fats

You are searching about What To Feed A Cow To Make Them Gain Weight, today we will share with you article about What To Feed A Cow…