Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney Prevention of Heart Disease and Stroke

You are searching about Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney, today we will share with you article about Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney is useful to you.

Prevention of Heart Disease and Stroke

pengenalan.

Doktor konvensional dan tidak ortodoks sebulat suara bersetuju bahawa makanan seperti makanan laut, buah-buahan, sayur-sayuran, teh hijau, kekacang, bijirin, kekacang, bawang, halia, lada panas, bawang putih, minyak zaitun, alkohol secara sederhana, makanan tinggi Vitamin C, E dan beta -karotena memelihara arteri dan mencegah penyakit jantung dan strok. Daging dan makanan tenusu tinggi lemak tepu, alkohol berlebihan dan merokok, sebaliknya, boleh merosakkan arteri dan jantung.

Sesungguhnya, hanya makan makanan yang mengandungi semua bahan yang diketahui dapat mencegah penyakit jantung secara individu boleh menambahkan tahun kepada kehidupan. Menurut pengiraan kumpulan pakar antarabangsa, jika lelaki berumur 50 tahun ke atas menambah badam, bawang putih dan bahan pelawan penyakit jantung yang lain ke dalam diet harian mereka, mereka mungkin meningkatkan jangka hayat mereka lebih daripada enam tahun, dan menghabiskan lebih banyak masa tanpa penyakit jantung.

Di kalangan wanita, mengikut resipi yang sama selepas umur 50 tahun boleh menambah hampir lima tahun tambahan kehidupan, laporan penulis dalam British Medical Journal.

Mereka memanggil diet cadangan mereka sebagai ‘Poly-meal,’ memainkan idea ‘Polypill’, yang mendapat perhatian besar, mengenai idea untuk memberi setiap orang pil gabungan untuk mencegah penyakit jantung. ‘Poly-meal’ mengandungi bahan-bahan yang kajian secara konsisten menunjukkan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Menu termasuk wain, ikan, coklat gelap, buah-buahan, sayur-sayuran, bawang putih dan badam. Semua bahan mesti dimakan setiap hari dalam jumlah yang disyorkan, kecuali ikan, yang mana kajian mencadangkan harus dimakan empat kali seminggu.

Selain itu, makan kacang, termasuk kacang soya, kacang ginjal dan kacang ayam, telah terbukti sebenarnya membantu menurunkan paras kolesterol dan meningkatkan kesihatan jantung.

1. Apakah Kolesterol?

Kolesterol ialah sejenis lemak (lipid) dalam darah seseorang. Lebih-lebih lagi, sel seseorang, serta badan seseorang, membuat semua yang diperlukannya. Kolesterol juga boleh didapati daripada makanan yang kita makan.

Jika terlalu banyak kolesterol dalam badan. Ia mula terkumpul di dalam arteri seseorang (Arteri ialah saluran darah yang membawa darah keluar dari jantung). Ini dipanggil aterosklerosis atau pengerasan arteri. Di sinilah beberapa masalah jantung dan aliran darah bermula.

Arteri boleh disempitkan melalui pembentukan ini dan menjadikannya lebih sukar untuk darah mengalir melaluinya. Pembentukan ini juga boleh menyebabkan pembekuan darah berbahaya dan keradangan yang boleh menyebabkan serangan jantung dan strok.

Banyak perkara boleh menjejaskan tahap kolesterol, termasuk:

i. Makanan yang dimakan oleh seseorang. Makan terlalu banyak lemak tepu, lemak Trans dan kolesterol boleh meningkatkan kolesterol seseorang.

ii. Berat badan berlebihan. Ini mungkin menurunkan kolesterol HDL (“Baik”).

iii. Menjadi tidak aktif. Tidak bersenam boleh menurunkan kolesterol HDL (“baik”).

iv. Umur. Kolesterol mula meningkat selepas umur 20 tahun.

v. Sejarah keluarga. Jika ahli keluarga mempunyai atau mempunyai kolesterol tinggi, anda mungkin juga menghidapnya.

Terdapat pelbagai jenis kolesterol:

i. Kolesterol Lipo-Protein Ketumpatan Rendah. adalah kolesterol “buruk”. Ia adalah jenis yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, serangan jantung dan strok.

ii. Kolesterol Lipo-Protein Berketumpatan Tinggi ialah kolesterol “baik”. Ia adalah jenis yang dikaitkan dengan risiko penyakit jantung, serangan jantung dan strok yang lebih rendah.

2. Kolesterol Lipo-Protein Berketumpatan Tinggi dan Kolesterol Lipo-Protein Berketumpatan Rendah.

University of Western Ontario di London, Penyelidik mendapati bahawa flavonoid dan limonoid yang terdapat dalam jus oren meningkatkan tahap kolesterol HDL badan (dipanggil kolesterol ‘baik’), yang membantu membersihkan kolesterol Lipoprotein Ketumpatan Rendah (LDL) (‘ kolesterol jahat) daripada sistem. Jus sitrus lain, seperti limau gedang, juga mengandungi bio-kimia ini. Jus oren juga merupakan sumber Vitamin C yang baik.

Penyelidik juga mencadangkan agar meminum tiga gelas jus oren sehari meningkatkan kolesterol ‘baik’ High-Density Lipoprotein (HDL) dan mengurangkan peluang mendapat penyakit jantung.

Dalam kajian ini, pesakit yang mempunyai kolesterol tinggi bermula dengan meminum satu gelas jus oren setiap hari selama empat minggu, akhirnya mengambil tiga gelas setiap hari selama empat minggu. Pesakit yang tidak minum sebarang jus selama lima minggu dan menjalani ujian kolesterol mereka sekali lagi.

Keputusan menunjukkan bahawa walaupun kolesterol LDL tidak turun, purata paras kolesterol HDL meningkat sebanyak 21 peratus dan nisbah HDL kepada jumlah kolesterol menurun sebanyak 16 peratus. Gabungan meningkatkan kolesterol HDL dan menurunkan nisbah diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Penyelidik dari Pusat Perubatan Cedars-Sinai berkata kacang meningkatkan paras darah phytoestrogens atau estrogen tumbuhan pada wanita. Menurut Dr Bairey Merz. “Hubungan yang sangat signifikan antara peningkatan paras phytoestrogen dan kolesterol yang lebih rendah, ini adalah hasil kajian ini.”

Mungkin juga terdapat “kaitan positif” dengan fitoestrogen dan terapi penggantian hormon untuk wanita semasa dan selepas menopaus.

3. Perubahan dalam diet dan gaya hidup telah terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan ketara.

Cabaran seterusnya ialah sama ada manfaat yang sama boleh diperolehi dengan mengambil kapsul suplemen dan bukannya makan kekacang sendiri. Kajian lain menunjukkan bahawa bentuk tiruan menghasilkan hasil yang kurang positif. Ini mungkin bermakna orang ramai harus makan kekacang berbanding mengambil suplemen dalam bentuk kapsul.

Malah perubahan sederhana dalam diet dan gaya hidup telah ditunjukkan dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan ketara.

Secara amnya, makan makanan rendah kolesterol, lemak tepu dan garam serta mengambil vitamin dan suplemen atau makan makanan yang mengandungi vitamin dan mineral penting adalah disyorkan.

Pakar pemakanan juga mengesyorkan makan ikan berminyak untuk kesihatan jantung yang lebih baik. Asid lemak dalam ikan mengandungi Omega 3 yang terbukti berkesan dalam mencegah penyakit jantung. Minyak ikan telah ditemui beberapa tahun yang lalu oleh saintis mengandungi sejenis minyak tak tepu yang mungkin melindungi terutamanya daripada serangan jantung.

Malah, saintis yang mengkaji kesihatan penduduk dunia yang berbeza mendapati insiden penyakit jantung koronari yang sangat rendah di kalangan orang Eskimo Greenland dan Jepun yang tinggal di perkampungan nelayan di laut. Walaupun secara geografi dipisahkan secara meluas, kedua-dua populasi ini mempunyai sekurang-kurangnya satu persamaan. Kedua-dua kumpulan mengambil sejumlah besar ikan berlemak, minyak ikan, lemak ikan paus dan hidupan laut lain yang memakan ikan.

Para saintis melaporkan bahawa pada mulanya, jantung mereka yang sihat kelihatan tidak selaras kerana tahap lemak yang sangat tinggi dalam diet-tanpa mengira sumber lemak itu dianggap sebagai faktor risiko penyakit jantung.

Kajian lanjut mendedahkan bahawa kedua-dua Jepun maritim dan Eskimo mempunyai tahap trigliserida (sejenis lemak darah) yang rendah, paras kolesterol HDL yang tinggi dan kecenderungan darah mereka untuk membeku. Semua perkara ini adalah tanda klasik yang menunjukkan sistem kardiovaskular yang sihat dan sihat.

Menggali lebih dalam, penyelidik mendapati bahawa orang yang suka ikan juga mempunyai tahap tinggi asid lemak yang dipanggil asid lemak Omega-3 yang juga dikenali sebagai Asid Hexaenoik Docosa (DHA), yang berasal daripada ikan.

Ikan air sejuk seperti salmon, mackerel, dan herring dilaporkan merupakan sumber terkaya asid lemak omega-3 yang bermanfaat, tetapi kebanyakan ikan dan makanan laut lain mengandungi beberapa juga. Penyelidik Belanda mendapati mereka yang makan ikan secara kerap mempunyai kadar penyakit jantung dan strok yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak.

4. Bawang putih, Halia menghalang pengoksidaan kolesterol LDL dan serangan jantung.

Banyak kajian menunjukkan bahawa bawang putih menghalang pengoksidaan kolesterol LDL, boleh menghalang hati daripada menghasilkan lebihan lemak dan kolesterol.

Berdasarkan satu kajian, dengan menambah jus bawang putih yang berlemak sekurang-kurangnya dua auns, hidangan sarat kolesterol didapati benar-benar menurunkan kolesterol sehingga tujuh peratus. Satu lagi kajian mendapati bahawa 600-mg serbuk bawang putih sehari boleh menurunkan jumlah kolesterol sebanyak 10 peratus. Menurut penyelidikan lain yang menyokong penemuan ini melaporkan bahawa kolesterol LDL sambil meningkatkan kolesterol HDL (“baik”) boleh diturunkan dengan bawang putih

Makan tiga ulas bawang putih sehari dapat mengurangkan kolesterol untuk tempoh yang lama. Dilaporkan bahawa kerana bawang putih mengandungi ajoene dan bahan lain, ia juga membantu mengekalkan darah “nipis” dan bebas daripada pembekuan darah yang boleh membawa maut.

Pakar perubatan Ayurveda mencadangkan bahawa makan sedikit halia setiap hari akan membantu mencegah serangan jantung. Ia mengurangkan kolesterol. Ia menghalang pembekuan darah dan mengurangkan tekanan darah. Oleh itu untuk jantung yang sihat, halia adalah herba yang penting

Sifat membantu jantung halia dilaporkan serupa dengan bawang putih. Halia telah ditunjukkan untuk mengganggu urutan panjang peristiwa yang diperlukan untuk pembentukan bekuan darah. Ini dilaporkan membantu mengelakkan pembekuan yang boleh bersarang di arteri koronari yang menyempit dan mencetuskan serangan jantung.

5. Peningkatan pengambilan dalam bilangan hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari mengurangkan risiko strok dan serangan jantung.

Bawang telah terbukti mengandungi adenosin dan ‘pencair darah’ lain yang membantu mencegah pembentukan bekuan darah. Untuk menipiskan darah, bawang dilaporkan membantu mengekalkan arteri koronari terbuka dan bersih dengan meningkatkan HDL. Makan setengah bawang mentah setiap hari telah terbukti meningkatkan HDL sebanyak 20 hingga 30 peratus.

Dalam kajian terhadap 87,000 jururawat yang dijalankan oleh Brigham and Women’s Hospital dan Universiti Harvard, berbanding mereka yang makan satu hidangan sebulan atau kurang, subjek yang makan lima atau lebih hidangan lobak merah setiap minggu mempunyai risiko 68 peratus lebih rendah untuk mengalami strok. Lobak merah kaya dengan beta-karotena dan karotenoid lain, semua ahli keluarga vitamin A. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan beta-karotena dan vitamin C dan E, boleh mengurangkan risiko strok sebanyak 54 peratus jika mereka kerap menikmati lobak merah.

Lada cayenne meningkatkan peredaran dan fungsi jantung tanpa meningkatkan tekanan darah menurut kajian terkini. Ia juga meningkatkan kuasa herba lain yang diambil pada masa yang sama.

Enzim bromelain yang terdapat dalam Nanas terkenal dengan keupayaannya untuk memecahkan protein. Ia adalah bahan utama dalam pelembut daging. Tindakan anti-pembekuan bromelain mungkin membantu mencegah strok iskemia dan serangan jantung.

Satu kajian dalam Journal of the American Medical Association menunjukkan bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran bermanfaat dalam memerangi strok. Ia dijalankan di Sekolah Kesihatan Awam Harvard di mana penyiasat mengkaji hubungan antara pengambilan buah-buahan dan kadar strok di lebih 75,000 wanita.

Terdapat penurunan risiko strok pada mereka yang mempunyai peningkatan dalam pengambilan dalam bilangan hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

Lebih-lebih lagi, Journal of the America Medical Association yang sama mendedahkan bahawa makan roti bijirin penuh boleh menurunkan risiko strok sebanyak 43 peratus. Dr Simin Liu dari Brigham dan Hospital Wanita di Boston. Amerika Syarikat menjalankan kajian yang mengikuti kekerapan kesihatan dan strok jururawat dalam tempoh berbilang tahun. Kebimbangan pemakanan telah diberi perhatian dan pengambilan roti bijirin penuh. Liu berkata, “menggantikan bijirin ditapis dengan bijirin penuh walaupun dengan satu hidangan sehari mungkin mempunyai faedah yang ketara dalam mengurangkan risiko strok iskemia’. Kajian itu menyimpulkan, “Dengan risiko strok iskemia yang lebih rendah di kalangan wanita, pengambilan makanan bijirin yang lebih tinggi adalah dikaitkan dengan ini.”

Kesimpulan.

Hampir semua kekacang mengandungi genistein, nutrien pencegah kanser. Selain melindungi daripada kanser, genistein juga dilaporkan mempunyai kesan anti pembekuan yang ketara. Jadi, dipercayai ia juga boleh membantu mencegah strok iskemia dan serangan jantung. Genistein menurut laporan juga boleh didapati daripada produk tauhu dan soya. Kacang polong Inggeris atau kacang dan kekacang lain.

Teh hijau telah terbukti membantu mengekalkan tekanan darah terkawal. Ia juga boleh membantu mengelakkan kolesterol daripada menyumbat arteri. Teh herba dilaporkan mengandungi Epigallocatechin Gallate (EGCG) dan bahan lain yang membantu dalam perlindungan badan terhadap bahaya pengoksidaan, sambil membantu mengekalkan kolesterol LDL berbahaya dan kolesterol HDL yang membantu. Menurut laporan, mereka juga membantu dalam mengekalkan tekanan darah di bawah kawalan.

Video about Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney

You can see more content about Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney on our youtube channel: Click Here

Question about Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney

If you have any questions about Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney was compiled by me and my team from many sources. If you find the article Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney

Rate: 4-5 stars
Ratings: 7365
Views: 82913902

Search keywords Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney

Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney
way Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney
tutorial Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney
Best Weight Loss Diet For High Cholestera And 1 Kidney free
#Prevention #Heart #Disease #Stroke

Source: https://ezinearticles.com/?Prevention-of-Heart-Disease-and-Stroke&id=9918779

Related Posts

default-image-feature

Best Weight Loss Diet For Diabetic Type 2 Senior 2017 14 Weight Loss Tips for Type 2 Diabetes

You are searching about Best Weight Loss Diet For Diabetic Type 2 Senior 2017, today we will share with you article about Best Weight Loss Diet For…

default-image-feature

Best Weight Loss Calculator For How Much Have I Lost Creating A Walking Weight Loss Program Of Your Own

You are searching about Best Weight Loss Calculator For How Much Have I Lost, today we will share with you article about Best Weight Loss Calculator For…

default-image-feature

The Dangers Of Some Crash Diets Developed For Weight Loss Is This The Best Way To Lose Weight?

You are searching about The Dangers Of Some Crash Diets Developed For Weight Loss, today we will share with you article about The Dangers Of Some Crash…

default-image-feature

Best Weight Loss And Energy Supplement From The Vitamin Shoppe Lower Blood Pressure Naturally With Grocery Store Food

You are searching about Best Weight Loss And Energy Supplement From The Vitamin Shoppe, today we will share with you article about Best Weight Loss And Energy…

default-image-feature

This Girl I Liked Gained Weight Did She Get Pregnant Freedom From Stretch Marks

You are searching about This Girl I Liked Gained Weight Did She Get Pregnant, today we will share with you article about This Girl I Liked Gained…

default-image-feature

The Complete Guide To Using Essential Oils For Weight Loss Living Healthier With Be Young Essential Oils

You are searching about The Complete Guide To Using Essential Oils For Weight Loss, today we will share with you article about The Complete Guide To Using…